Сонячна Снідавка - загадковий край
На Гуцульщині, праворуч дороги, яка веде з Косова до Верховини, біля підніжжя гори Ігрець, розкинулось мальовниче село Снідавка , наповнене смерековими пахощами, обігріте сонячними променями. Недаремно його в народі називають Сонячною Снідавкою.
В минулому це був присілок села Річка. Тут, за народними переказами, доводилось снідати Олексі Довбушу разом із опришками. Коли горяни з Верховинщини йшли в Річку до церкви, то також присідали на пагорбі біля підніжжя гори Бу-ковець перекусити. Тепер на цьому місці знаходиться церква Святих Петра і Павла, а присілок відділили від Річки і нарекли Снідавкою.
Снідавка - це чарівний край з буйними лісами і поетичними полонинами, земля, де живуть династії народних умільців, майстрів прикладного мистецтва: ліжни-карів, мосяжників, писанкарів, бондарів і онтарів. Влітку на полонинах повними господарями себе почувають ватаги, чабани , щоднини тут лунає чарівний звук трембіти, яка розносить по зелених Карпатах славу про працелюбних, гостинних гуцулів. А голос милозвучної сопілки перегукується з голосом зозулі, яка віщує довге і щасливе життя прекрасному народові цього чарівного краю.
За народними легендами, тут водяться лісовики, щезники, десь з-поза смереки виглядає вродлива Лісна, яка заманює гарних хлопців і чоловіків у лісові хащі (принаймні в це вірять гуцули , і це складає зміст їхнього життя ).
Кому з вас доведеться хоч раз побувати в цьому чарівному гуцульському селі, то ви будете зачаровані гостинністю людей, красою їхнього танцю і співу, народними традиціями. У Сонячній Снідавці ви поласуєте овечою полонинською бринзою, гуслянкою, запашним банушем з грибною юшкою та бужениною. А ліс обдарує вас своїми щедротами: афинами, брусницями, суницями. Тут гори щохвилини міняють свій настрій, сміються плаї і царинки, хмуриться густий смерековий ліс, коли до нього простягає свої дужі крила буйний вітер, а на хвилях цілющої трави гойдається гуцульська співанка: Гори мої веселенькі, □ руні з ямочками, Я вас, рідні гори, вкрию Геть співаночками. Співаночки мої милі, Кілько вас умію. Як понесу в полонинку, На траву посію. Будуть веснов вівчарики З вівцями ходити, Будуть мої співаночки В траві находити.
На цій чудовій землі знаходиться Снідавська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, яка видзвонює голосами 80-ти учнів. їх навчає 18 учителів. Вже кілька років тут працює літературний гурток «Горяночка», яким керує вчитель української мови та літератури Хім'як Марія Петрівна. В гуртку займаються учні 3-9 класів:
Білак Валентина
Тинкалюк Михайло
Боднарук Василь
Прощук Іван
Прощук Руслан
Медвідчук Галина
Гірчак Марія
Ярусевич Оксана
Пістащук Любов
Книга Гуцульщина літературна - Снідавська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів
Бібліотека порталу Косівщини та Гуцульщини пропонує переглянути не тільки твори косівських авторів. До вашої уваги книга "Гуцульщина літературна", книга Марії Равшер "Здвиженський храм" та інші твори про Косів, Косівщину та Гуцульщину.
Ласкаво просимо в місто Косів, Косівщину та Гуцульщину!