Середа, 29 березня, 2017

Христос рождається! Славімо його!

Слава на висотах Богу і на землі мир людям доброї волі (Лк. 2,14).

У тиху святу благословенну ніч, овіяну великою Божественною тайною, на землі більше двох тисяч років тому вперше пролунала ця чудесна ангельська пісня. Її співали ангели, сповіщаючи світові радісну новину Різдва Спасителя.

Здавалося, що в цій чудесній ангельській пісні вся земля радіє довгоочікуваному приходові Того, Хто був сподіванням усіх народів і всіх часів. Бо здійснилася обітниця Божа і в невідомому вифлеємському вертепі народилося з Непорочної Діви Марії Богодитятко-Христос, Спаситель світу.

Різдво Христове — це празник, коли Господь наближається до людини, коли Творець стає ближчим творінню, коли Сам Бог стає людиною. Через такий прихід Бога людина має можливість легше пізнати Його. А пізнавши більше Бога, кожен з нас може краще виконати закон, що дав Він: «Любитимеш Господа, Бога твого, всім серцем твоїм і всією душею твоєю, і всією силою твоєю» (Втор. 6,5). Це слова, які Господь позначив у серці кожної людини.

Сьогодні Христос приходить і до кожного з нас, Він приходить тихо, спокійно, знову і знову, рік у рік, покладаючись до вифлеємських ясел. Приходить до нас як до своїх, до тих, які називаються християнами. Від нас залежить, як ми Його приймемо; чи будемо ми жити і поводитись по-християнськи в домівках наших і у місцях праці або навчання та усім своїм життям свідчити, що ми Його діти. Прийняти Його — означає любити Його, а любити — означає слухати слово Боже і виконувати його.

У ці святкові дні Різдва Христового віруємо і визнаємо з цілою Церквою святою, що у Дитяті, народженому у вифлеємських яслах, є всемогутній Бог, через Якого постав світ. Віруємо також, що «нема ні в кому іншому спасіння, бо й імені немає іншого під небом, що було дане людям, яким ми маємо спастися» (Дії 4,12).

У цей святковий день Різдва Христового сердечно вітаємо всіх вас, дорогі браття і сестри, а також тих, хто вимушено перебуває далеко за межами України, з великим християнським святом Різдва Господа нашого ісуса Христа. Нехай Господь надихає нас на християнську любов, єдність і мир. На цьому шляху нехай вифлеємська зірка освітлює нас і веде святу Церкву та Україну світлою дорогою спасіння.

Щиросердечно вітаємо з Різдвом Христовим наше духовенство Прикарпаття і Буковини: душпастирів, монахів, монахинь, семінаристів, християнську владу, керівників соціальних установ, інтелігенцію, військовослужбовців, науковців, людей різних сфер діяльності, а також наших дорогих дітей та молодь і молитовно бажаємо вам допомоги Божої, щоб здійснювати служіння для добра святої Церкви, нашої Івано-Франківської митрополії, усього українського народу та нашої Богом благословенної держави.

Прославляючи народженого Христа-Спасителя, дякуймо Йому за всі Його ласки.
Христос рождається! Славіте Його!

+ Володимир (Війтишин).
Митрополит і архієпископ
Івано-Франківський УГКЦ.


+ Миколай (Сімкайло).
Єпископ Коломийсько-Чернівецький УГКЦ.

 

І сказав їм ангел: «Не бійтеся; я благовіщу вам радість велику, яка буде всім людям. Бо нині у місті Давидовому народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь (Лк. 2,10-11).

Христос рождається! Славімо Його!

Цим традиційним різдвяним привітом знову вітаю вас, улюблені у Христі отці, брати і сестри, з радісним празником Різдва Христового. В часи сьогодення люди у спокусах і турботах настільки затьмарюють у собі образ Божий, що задля відновлення цього образу знову сходить до нас Дитятко Христос. «Це справді велика тайна благочестя: Бог явився в тілі» (I Тим. 3,16). Саме тому в день цього предивного чуда невимовними почуваннями вдячності й щирої любові до Бога наповнюються серця віруючих.

Тайну вифлеємського Боговоплочення ніколи не зрозуміє людський розум. Ця тайна вимагає твердої віри та смиренної любови, започаткованих на живому відгуку людського серця на євангельську вістку про народження Спасителя. Але те, що не можливе розуму, — можливе серцю, і те, у що не змогли спочатку повірити мудреці, у простоті відкрилося неписьменним пастухам. А нам, християнам, що живемо в духовно убогому зматеріалізованому світі, у часи роз’єднаного християнства, коли, здається, всі диявольські сили намагаються знищити віру християн у Новонародженого Спасителя, щоби зрозуміти глибинний зміст цього величного свята, треба найперше звернутися до Святого Письма, де святий євангеліст іоан Богослов говорить: «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Єдинородного, щоб кожен, хто увірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне» (ів. 3,16—17).

Вірмо в це! Адже Бог воплотився на землі для того, щоб ми з’єднувались з Ним через Його благодать. Ця дорога єднання людини з Богом починається зі смиренного сприйняття радісної новини про народження Христа, з покаяння за всі гріхи, вчинені упродовж життя, і твердої рішучості почати жити по-новому, зберігаючи та виконуючи всі заповіді Божі. Для цього, дорогі отці, браття і сестри, нам потрібні немалі труди і велике смирення.

Ці труди складаються насамперед з неустанної молитви розуму і серця, стриманості й духовного посту. Але ці малі труди, які ми приносимо Богові упродовж свого земного життя, не можна порівняти з тим багатством радості, світла і тепла, яке дасть Господь своїм послідовникам тут, на землі, і у стократ більше у Своєму Небесному Царстві.

Хай же вифлеємська зірка своїм негаснучим світлом осяє нашу дорогу до убогого вертепу, щоб ми з чистими серцями припали до ясел, де лежить Божественне Немовлятко, і разом з волхвами принесли Йому скарби своїх душ: непохитну віру в Богомладенця, самовіддану любов до людей, до святої Православної Церкви і нашої Вітчизни — України. Адже добрий приклад християнського життя, щира молитва будуть найкращим даром Новонародженому Ісусові.

Ще раз від усього серця вітаю всіх вас, дорогі отці, брати і сестри, з нинішнім світлим празником Різдва Христового, і хай щедре благословення Боже спочиває над усіма нами, хай успішною й багатоплідною буде праця наша для щастя і добра українського народу. Молю Всевишнього Господа, щоб новий 2012 рік був для усіх нас «літом Господнього змилування», роком доброго здоров’я, духовної радості, родинного щастя і Богом благословенної доброї волі й долі для нашої Української Автокефальної Православної Церкви та всього українського народу.
Веселих вам свят Різдва Христового! З Новим 2012 роком та святим Йорданом!

З архіпастирським благословенням Божою милістю +Андрій.
Митрополит Галицький.
Керуючий Івано-Франківською
єпархією УАПЦ.

 

Дорогі всечесні духовні отці, любі моєму серцю брати і сестри!

Сьогодні Вселенська Православна Церква святкує Боговтілення Господа нашого Ісуса Христа. Сьогодні, в ці різдвяні дні, ми згадуємо, як більш ніж дві тисячі літ тому римський імператор Август забажав провести в юдейській землі перепис. Всі пішли записуватись, пішли Йосиф і Марія з Назарета до Вифлеєма, звідки були родом. Коли святе сімейство прибуло до Вифлеєма, Марії настав час родити, та не було місця, де б вони змогли зупинитися, тому Йосиф і Марія змушені були знайти одну з печер. І тут, у печері, Діва Марія народила Спасителя, спеленала і поклала в ясла. Святий апостол Іоан Богослов благовіствує, що любов Божа до нас відкрилась у тому, що Бог послав у світ Єдинородного Сина Свого, щоб ми отримали життя через Нього.

Спаситель прийшов у світ не для того, щоби показати Себе, а щоби спасти немічних і підтримати струджених, пише святий Афанасій Александрійський. Заради нас і нашого спасіння прийшов у світ Єдинородний Син Божий, щоби не судити, а спасти його. (Ів. 3,17). Своїм втіленням Він вернув нам самих собі в первозданному достоїнстві, освятив людське єство в лоні Діви Марії. Бог миру і любові йде назустріч всякій душі, яка Його потребує й шукає, і в душі, яка звертається до Бога, Спаситель вирощує плоди духу: мир, любов, радість, довготерпіння, милосердя, віру, смирення, стримання (Гал. 5,22-23).

Тільки душа, наповнена благодаттю Божою, зможе протистояти злу, не буде переможена ним. Ніяка технічна зброя не захистить людину від панівного у світі зла, якщо вона не звернеться серцем до Бога. Силою духу, силою любові до ближнього перемагається зло світу цього. істинна любов не мириться зі злом — бо яке тоді може бути співіснування праведності з беззаконням, що спільного у світла з пітьмою (2 Кор. 6,14)?

І в нинішній смутний, неспокійний час техногенних катастроф, природних катаклізмів, коли в світі відбуваються духовні підміни, переоцінка етичних, моральних цінностей, християни з особливою силою покликані протистояти натискові спокуси, зла і загибелі. Але в цьому протистоянні злу ми не самотні, бо з нами Бог. Бог, що втілився, зглянувся на світ, який лежить у злі, і вказав всьому людству шлях порятунку. Впродовж 20 століть світло вифлеємської зірки освітлює людям цю дорогу.

Переживаючи радість Різдва Христового, з почуттям подяки зустрічаймо новий 2012 рік і, незважаючи на те, що від нас приховано, що принесе нам новий рік, зустрічаймо його з радісним серцем, тому що в наших душах рождається Христос. Це вічне свято зустрічі з Богом, тому так милозвучно для нашого серця звучить заклик Церкви: Христос рождається — зустрічайте!

Зустрічаючи свято Різдва, дякуймо Господеві за послані нам, немічним, милості. Схилімо наші голови перед Новонародженим Спасителем, віддаймо Йому поклін. Нехай Новонароджений Господь наш Ісус Христос дарує вам Своє благословення, мир, здоров’я, достаток, укріплює ваші душевні й тілесні сили.

+ ІОАСАФ.
Архієпископ Івано-Франківський
і Галицький УПЦ КП.

 

З Різдвом Христовим! Дорогі отці, брати і сестри! Христос народився!

Знову настало свято Різдва Христового, і знову ми повертаємося серцем до тієї різдвяної ночі, коли перед здивованими пастухами, які пасли свої отари поблизу Вифлеєма, де у вертепі лежало Боже Немовлятко, з’явився ангел і сповістив їм священну подію: «Я благовіщу вам велику радість, яка буде знана всім людям. Бо нині у місті Давидовому народився для вас Спаситель, Який  є Христос Господь».

Багато релігій, які сповідують єдиного Бога, обіцяють людині, що вона може тією чи іншою мірою доторкнутися до Бога, відчути Його присутність і близькість. Але жодна релігія, окрім християнства, не дозволяє людині пізнати Бога як брата, як друга. Через втілення Сина Божого, за словами преподобного Симеона Нового Богослова, ми стаємо синами Бога Отця, братами Христа. Бог втілюється, щоб спілкуватись з нами на рівних, щоб, розділивши нашу долю і проживши наше життя, одержати право сказати нам про Себе і про нас ту останню істину, що ніяким іншим способом не могла бути нам відкрита. істину про те, що немає прірви, яка розділяє Бога і людину, немає нездоланних перешкод для зустрічі людини і Бога. Зустріч ця відбувається в нашому серці. Заради цієї зустрічі прийшов Господь на землю, став людиною і прожив людське життя: народився у вертепі вифлеємському, виховувався в будинку теслі, христився, вийшов на проповідь, ходив по Галилеї, Самарії й Юдеї, проповідуючи Царство Небесне, зцілюючи людей від хвороб, перетерпів страждання і хресну смерть, воскрес  з мертвих і вознісся на небо. Усе це заради того, щоб відбулася таємнича зустріч, щоб зруйнувати перешкоду між людиною і Богом, спричинену людським гріхом.
У Різдві Христовому відбувається відновлення людського єства. Найбільше чудо Боговтілення у тім, що відбувшись один раз в історії, воно відновлюється в кожній людині, яка приходить до Христа. Ми таємниче зустрічаємо Христа в молитві, коли раптом виявляємо, що молитву нашу прийнято і почуто, що Бог «прийшов і вселився в нас» і наповнив нас Своєю присутністю. Ми зустрічаємо Христа в Євхаристії, коли, причастившись Тіла і Крові Христової, раптом відчуваємо, що наше власне тіло пронизане Його Божественною енергією. Ми зустрічаємо Христа в інших Таїнствах, коли через спілкування з Ним оновлюємося й оживотворяємося для життя вічного.

Саме так народжується Він знову й знову в душах людей та змінює і перетворює все їхне життя, роблячи їх віруючими з невіруючих, святими — з грішних, що рятуються, аби не загинути.

Нехай свято Різдва Христового стане святом народження Христа в наших душах і нашого відродження в Христі. Прославляючи Народженого Христа-Спасителя, дякуймо Йому за всі Його благодіяння для нас, за радість і скорботи, за Його безмежну любов до нас, грішних.

У цей святковий день сердечно вітаю вас, дорогі отці, брати і сестри. Нехай новий 2012 рік буде для нашого народу роком милості Божої, роком добробуту й радості! Бог любові і миру нехай буде з усіма вами! Христос народився! Славімо Його!

+ Іоан.
Єпископ Коломийський і Косівський  УПЦ КП.

 

Косівщина - Новини Гуцульщини